Hjertestien, Lystrup Skov, skoven, Slangerup, gåturer

De grønne skove venter på dig

Vidste du, at over halvdelen af det nordlige Hornsherred nord for Jægerspris er dækket af skov? Skovenes prægtige træer og grønne løv starter ved Færgelunden lige på Hornsherred-siden af Kronpris Frederiks bro (Frederikssund ligger på den anden side) og efter Jægerspris dominerer skovene landskabet totalt. Her kan du finde roen ved rolige vandreture eller få pulsen helt op på cyklen.

Færgelunden, Frederikssund 

Tættest på Frederikssund ligger Færgelunden – et overkommeligt område med en rundtur på omkring 5 kilometer. Færgelunden ligger på begge sider af vejen mod Jægerspris – på den ene side smukt ned mod Roskilde Fjord med udsigt til Frederikssund, og på den anden side en blanding af løv- og nåleskov. Der er stier inde i skoven afmærket med en gul prik på træerne og mulighed for at parkere tre steder med bil. Skoven har en blanding af små, snoede stier og skovveje, der er mere fremkommelige. Undervejs gennem skoven findes også historiske steder, bl.a. gravhøje fra stenalderen og bronzealderen. Hvis du søger efter vind i håret kan du tage stien på kanten af kystskrænten, der på en efterårsdag godt kan virke barsk og hård og opleve Fjordlandets rå skønhed.

Du findes indgangen til skoven tættest på Frederikssund på Færgelundsvej i nordlig retning fra Frederikssund.

Slotshegnet ved Jægerspris Slot 

Længere mod nord ved Jægerspris Slot findes slotshegnet med Mindelunden samt Kohaven. De er dejlige grønne områder med historisk værdi, idet du kan finde både ”Julianehøj” og de 54 mindestøtter her. Julianehøj er en ombygget jættestue, navngivet af Christian d. 7’s halvbror, Arveprins Frederik som en hyldest til sin moder i slutningen af 1700-tallet, og de 54 mindestøtter er udført af billedhuggeren Johannes Wiedewelt er hyldester til berømte danskere og nordmænd omkring 1776-1789.

Se først den lille slotspark ved selve slottet – evt. med lidt proviant på Cafe Danner og se også Grevinde Danners grav øst for slottet, før du bevæger dig ud på de små stier mellem mindestøtterne og gravhøje. Her er forholdsvist uberørt og en meget ”naturlig” skov uden for meget indblanding fra mennesket. Du kan enten lade den afmærkede, gule sti guide dig (hjertestien) eller selv udforske de mange stier og skovveje. Går du mod nord i slotshegnet når du Kohaven, der er mere rå end slotshegnet. Her støder du overvejende på løvskov med masser af anlagte alleer med brusende og tykke træer, der danner tag over dit hoved samt masse af gravhøje.

Parkér ved Jægerspris slot eller tag bus 230R fra Frederikssund til busstoppet Jægerspris JAS.

Kort over Slotshegnet og Kohaven kan købes på Frederikssund Turistbureau. Se mere om Jægerspris slotshegn her.

Nordskoven

Nordskoven er en fællesbetegnelse for studehaven og fællesskoven og udgør den store skov i det nordlige Hornsherred. Nordskovens største attraktion er de gamle egetræer: Storke-egen, Sno-egen og ikke mindst Konge-egen, som er Nordeuropas ældste egetræ. Træet er mellem 1500 og 2000 år gammel og har en imponerende tyk og kroget stamme med snoede grene, der ligner håret på en trold. Af andre seværdigheder i Nordskoven er Kong Frederik d. 7’s jagtpavillon – en storslået, åben hytte med stråtag. Skoven er præget af de gamle træer – især de lavstammede egetræer, der har gjort Nordskoven kendt - der minder om kulissen for en eventyrfilm, og skoven består af en blanding af løv- og nåleskov samt gravhøje, søer, moser og stier. En rundtur via den afmærkede rute er over 10 kilometer lang, men man kan sagtens selv afprøve egne stier og finde nye veje. Skoven er oplagt til cykling på både stier og bredere skovveje. Det bedste sted at starte er parkeringspladsen ved Skovens Kirke, der ligger ud til hovedvejen mod Kulhuse. Man kan parkere her, tage bus 318 fra Frederikssund eller tage cyklen. Man kan både cykle via vejen eller via Fjordstien gennem både Færgelunden, Slotshegnet til Nordskoven.

Kort over Nordskoven kan købes på Frederikssund Turistbureau, Jægerspris Rejsestalden og Jægerspris Slot. Du kan også finde et kort over skovens ruter via krak.dk her.

Del denne side