Frederikssund Vikingeboplads

Drag tilbage i Danmarkshistorien og få et indblik i, hvordan man indrettede sig i vikingetiden.

Frederikssund Vikingespil

Frederikssund Vikingebopladsen blev til, fordi deltagerne i Frederikssund Vikingespil ønskede at udvide vikingeaktiviteterne med en historisk korrekt rekonstrueret landsby. Projektet startede i 1994, og idag er vikingebopladsen et 'frilandsmuseum' med gratis adgang. Her er bygget fem grubehuse og et langhus samt en plankevej og en anløbsbro. Grubehusene er små, halvt nedgravede huse med forsænket gulvniveau (gruben). De har været brugt som værksteder og i nogle tilfælde også som midlertidig bolig.

Du kan gå ind i grubehusene, se hvor ildstedet har været eller gyse lidt over, hvor lidt plads man havde dengang. Besøger du Frederikssund i slutningen af juni og starten af juli, kan du opleve endnu mere om vikingetiden, hvis du overværer det årlige vikingespil, som opføres på friluftsscenen lige ved bopladsen. Vikingespillet er en forrygende oplevelse for både børn og voksne.

Vikingebopladsen grubehuse

På vikingebopladsen er der opført fem grubehuse dvs. små helt nedgravede huse, der har fungeret som værksteder og i visse tilfælde også som midlertidig bolig. Fælles for alle grubehuse er det forsænkede gulvniveau (gruben) og det, at taget har været båret af to kraftige stolper, der har været anbragt overfor hinanden i kanten af gruben. Når arkæologerne finder sporene efter grubehuse i dag, ja så er det som ofteste kun den nedgravede grube og sporene efter to kraftige tagbærende stolper, der er tilbage.
I heldige tilfælde kan man dog også finde spor, der viser hvorledes væggene har været konstrueret, f.eks. af planker eller pileflet med lerklining. Overbygningen derimod kender vi intet til, og det er her, arkitekter med speciale i rekonstruktion af oldtidsbygninger kommer ind i billedet. For rekonstruktionstegningerne til vikingebopladsens huse har arkitekt Holger Schmidt fungeret som konsulent. Det som der ønskes at vise med de fem grubehuse, er de variationer, der findes i husenes grundplan, der kan være rund, oval eller firkantet. 

Vikingebopladsens langhus

Hvor grubehusene repræsentere værkstedshytter og midlertidige boliger, så er langhuset vikingernes permanente bolig. Langhusene kan være indrettet på forskellige vis, alt efter hvilket formål de skulle tjene. Det almindelige langhus i landsbyerne var ofte felt op i en staldende og en beboelsesende, hvorimod de finere langhuse eller "hallen" som anvendtes til sammenkomster af forskellige art. Ofte var der udover "hallen", som lå midt i huset, et rum i hver gavlende, disse rum kunne have forskellige funktioner.

Hele anlægget stilles under publikums beskyttelse, og Den selvejende institution Frederikssund Vikingeboplads beder om, at man behandler bopladsen forsigtigt og nænsomt.

 

Kilde: Frederikssund Vikingeboplads

Del denne side

Find vej til Vikingeboplads

Adresse:

Frederikssund Vikingeboplads
Kalvøen
3600 Frederikssund

 

Rundvisning

Ønsker du en rundvisning på vikingebopladsen? Så ring på + 45 42 96 95 96 og book en aftale.

Downloads og print

Det aktive Frederikssund – frisk luft fra Fjordlandet

Væk fra byen og ud i naturen – det tager kun 45 minutter fra København med S-toget – husk at du kan tage cyklen med gratis, hvis din foretrukne måde at opleve naturen på er på den tohjulede.