Selsø Slot

Selsø Slot er et flot og helstøbt historisk byggeri og et fint minde om den danske herregårdskultur. Og så gemmer slottet på mange historier ...

Slottets historie går helt tilbage til middelalderen. Allerede i 1200-tallet eksisterede der en Selsøgård, den nævnes første gang i 1288 og tilhørte da Roskilde bispesæde. Bispestolen besad Selsø helt op til reformationen. Den hovedbygning, som står i dag, blev bygget af rigsråd Jacob Ulfeldt i 1576 i renæssancestil og ombygget til barok i 1734 af Chr. Ludvig Scheel von Plessen.

Slottet stod ubeboet fra 1829, hvor den sidste beboer, Agathe von Qualen Plessen, døde. Alt inventaret blev solgt på en auktion, nøglen blev drejet om, og Selsø Slot indledte en tornerosesøvn, som varede i næsten 150 år. Men i modsætning til i eventyret var det absolut ingen skønhedssøvn. Slottet forfaldt så meget i de år, at godset til sidst udelukkende anvendte bygningerne til landbrugsmæssige formål: kornmagasin i Riddersalen, fasankyllinger i spisesalen, bistader i modtagelsesværelset, hønsehold på bagtrappen osv. Hele det gamle og i fordums tid pragtfulde slot blev forvandlet til én stor svinesti.

Men så kom redningen i 1972, da journalist- og forfatterægteparret Grethe og Bernhard Linder forpagtede det gamle, forfaldne slot og påbegyndte en nænsom restaurering. Takket være disse to mennesker har vi i dag et enestående herregårdshus, som står, næsten som det blev forladt i 1829 – uden el, vand og varme. 

Selvfølgelig bærer et så gammelt slot på mange historier – det kaldtes også spøgelsesslottet af folk på egnen. Vi har fx historien om den hvide dame, som siges at have slået sin mand ihjel, fordi han var lidt for glad for fremmede damer. Men vi har også en troværdig historie om en kvinde, der i mange år var indespærret i et værelse på Selsø Slot.

Del denne side

Åbningstider

Selsø Slot er lukket for nu, men åbner igen d. 5. maj 2019.

Mandag: Lukket
Tirsdag til søndag: 11.00 - 16.00 

Der kan arrangeres rundvisning for grupper mod forudbestilling uden for de normale åbningstider.

Entre priser

Voksen       60,00 kr
Barn           25,00 kr 
Gruppe (min. 20 voksne): 50,00 kr. pr. person